Project in één zin: Rotterdammers worden op een laagdrempelige wijze uitgenodigd om gratis gezondheidstestjes uit te voeren, terwijl het onderwerp taal wordt besproken.

Locatie: Passage Erasmus MC

Duur: Eenmalig, aantal middaguren

Taak studenten: Actief werven van deelnemers onder voorbijgangers, doen van gezondheidstestjes (bloeddruk, bloedsuiker, gewicht en lengte), kort terugkomen op de uitkomsten, eventueel verwijzen naar de taalbalie

(Foto’s gemaakt door: Jan van der Ploeg)

Vanuit het Taalbeleid van de Gemeente Rotterdam worden #Durftezeggen acties uitgevoerd. Dit zijn acties vanuit het spoor Taal en Gezondheid waarbij op laagdrempelige wijze Rotterdammers worden uitgenodigd om gratis gezondheidstestjes uit te voeren. Tijdens het testen wordt het onderwerp taal besproken en worden laaggeletterde deelnemers doorverwezen naar de taalaanbieder uit het gebied, die ook meedoet in de actie. Dan is het inschrijven makkelijk en kan er snel contact worden gelegd. Met deze acties kunnen we de Rotterdammers bereiken die we niet via de reguliere kanalen kunnen bereiken.

Eén van deze acties was tijdens de Week van de Alfabetisering in september 2019. Toen is er een stand opgezet in de hal van het Erasmus MC en is er een #Durftezeggen actie uitgevoerd. Deze actie werd uitgevoerd in samenwerking met gezondheidsstudenten, de Voorlichters Gezondheid en taalaanbieders en was een groot succes met heel veel deelnemers en geïnteresseerden. Bij deelnemers werd de bloeddruk, de BMI en de glucose gemeten. De gezondheidsstudenten hielpen bij de uitvoering van de testen, bij het bemannen van de stand en het actief werven van deelnemers.

Vanuit de gemeente vonden wij deze samenwerking heel bijzonder. De studenten waren enthousiast en konden na een korte introductie op het onderwerp zelf actief aan de slag. Gedurende het jaar zullen er meerdere #Durftezeggen acties plaatsvinden waar we graag weer met de studenten samenwerken.

De #Durftezeggen acties zijn er vooral op gericht om aandacht te vragen voor taal en laaggeletterdheid en het belang van taal voor de gezondheid van Rotterdammers. In het verleden zijn er ook acties gehouden bij grootschalige evenementen zoals de fitfestivals, maar ook op de markt of bij huizen van de wijk. Meer informatie over Taal en Gezondheid vindt u op de website van de gemeente Rotterdam via de link: www.rotterdam.nl/wonen-leven/taal-en-gezondheid.

Laat een bericht achter